Bas Gitar Öğrenmek

Bizimle temasa geçin
Kategori
Gitar Dersleri
Yorumlar 0

Etiketler , , , , , , , ,

Bas Gitar Öğrenmek

Bas gitar, klasik gitarın dört telli olan kalın ses veren telli bir çalgıdır. Günümüz müziklerinin vazgeçilmez enstrümanlarından olmuştur. Bas gitar yoğun olarak Rock, Metal, Caz, Pop, Blues, Funk ve R&B gibi müzik türlerinde kullanılır. İlk olarak Fender tarafından 1950′ li yılların başlarında Fender Precision Bass modeliyle üretilmiştir.

Bas Gitar Özellikleri
Bas Gitarlar, elektrik ve akustik olarak ikiye ayrılırlar. Elektrikli Basta tellerden gelen titreşimler manyetikler tarafından elektrik sinyaline çevirip, bu sinyali sese çeviren yükseltece yollarlar. Akustik Bas, akustik gitar gibi geniş ve oyuklu gövdede tellerden gelen sesi güçlendirip duyulabilir bir seviyeye çıkartır. Kimi Akustik Baslarda sesin yükseltece iletilebilmesi için piezo adında kuvars kristalli piezoelektrik ses alıcıları vardır. Bas Gitarın sesi, normal gitarlardan biraz daha kalın, kontrbas gitarlara oranla daha incedirler. Normal bir gitardan daha kalın teller ve daha uzun bir ölçeğe sahiptir. Bas Gitarın gövdesinin Elektrik Baslarda ön, akustik baslarda yan tarafında ton ve sesi değiştirmeye yarayan bir eşitleyici bulunmaktadır. Bas Gitarların, elektro gitar yükselticilerinden farkı, düşük frekanstaki sesleri daha iyi verebilen özel yükselteçleri olmasıdır.

Klasik Bas Gitar, genellikle perdeli ve dört telli olurlar. Tellerinin sayısı on ikiye ulaşan klasik bas gitarlar da bulunmaktadır. Perdesiz olanlarıda kullanılmaktadır. Genellikle yardımcı çalgı olarak kullanılan Bas Gitarlar, elektronik ve bilgisayarların yardımı ile günümüzde ön çalgı olarak da kullanılmaktadırlar. Bas Gitar partisyonları FA anahtarı ile yazılırlar.

Pull – Off Tekniği

Pull-off tekniği ince bir notadan kalın bir veya birkaç notaya doğru, büyük sayılı bir perdeden küçük sayılı bir perdeye (örneğin 6. perdeden 4. perdeye ), yani klavyede, bastığımız notanın daha gerisinde olan notalara doğru akıcı ve hızlı çalmak amacıyla uygulanırlar. Hammer On tekniğinin tersi bir tekniktir demek doğru olacaktır.
Ardardına gelen ve kalınlaşan 2 veya daha fazla notayı, birinci nota hala tınlarken parmağınızı o perdeden hafifçe aşağı doğru çekmek suretiyle kaldırarak, sağ elinizle teli yalnızca bir kez çekerek çalınmaktadır. Basılan perdedeki notanın kendisinden önceki gelen perdeye pena vurulmadan, sadece parmağı klavyeden kaldırırken hafifçe aşağı çekilmesi ile ses çıkartılmasıdır.
Pull – Off Nasıl Yapılır?

Örneğin Si telinde on ikinci perdeye yani Si notasına basıp tele penayla vurduktan sonra aynı telde La notasına basmak istiyorsunuz, La notasına geçerken tele bir daha vurmak yerine, sadece parmağınızı hafifçe aşağı kaydırmakla Pull-Off yapmış olursunuz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

*Perdelere kesinlikle parmakların uç kısımlarıyla dik olarak basılmalıdır.
* Parmağınızı kaldırırken teli bastırdığımız yerde parmağı hafifçe aşağıya çekip telin titremesi sağlanmalıdır. Aşağı doğru küçük bir parmak çekişiyle tel bu parmaktan kurtarılıp, Pull Off’u daha belirgin hale getirip arkada kalan notanın daha iyi duyulmasını sağlar.
* Dikkat edilmesi gereken geride kalan parmağın güçlüce basılması ve telin oynamasını, kaldırdığımız parmağı aşağı çekerken telin de aşağı inmesini engellemesidir.
* Pull Off yapılırken geride kalan 2. ses önceden hazırlanmalı yani basılı halde tutulmalıdır. İnce sese basarken parmağımız aynı anda kalın sesin de üzerinde olmalıdır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir