Gitar Dersleri

Bizimle temasa geçin
Kategori
Gitar Dersleri
Yorumlar 1

Etiketler , ,

Gitar Dersleri

Daha önceki dersimizde notaları görmüştük. Şimdi de tabı,tabların okunuşlarını öğrenelim.

Bir parçanın notalarına baktığınızda hangi notaya ne kadar süre basılacağı, ne kadar süre durulacağı nota değerleri ile belirtilir. Dolayısıyla notalara bakarak bir parçayı daha önce hiç dinlememiş bile olsanız çalabilirsiniz. Öyleki tablarda bu mümkün değildir. Tablar bize sadece hangi tellere basacağımızı gösterir. Vurma ve duruş sürelerini göstermezler.

Notaları öğrenmek bizim için daha avantajlıdır. Tab öğrenmeye göre daha çok zaman alır. Gitarı eğlence için, yalnızca ara sıra elinize alıp çalarım düşüncesindeyseniz tablar işinizi görecektir. İleride profesyonel olmak istiyorsanız, iyi seviyelere gelmek gibi amaçlarınız varsa nota öğrenmeniz şart.

Tab, “tablature” kelimesinin kısaltılmış halidir.Tab sistemi, gitar çalmak için kullanılan pratik bir yöntem olarak kullanılmaktadır.Nota okumak daha sağlıklı, daha iyi olsa da sadece hobi amaçlı çalmak isteyenler özellikle tab sistemini tercih edebilirler.

Gitarda bulunan 6 tel gibi tabda da 6 tane çizgi bulunmaktadır. Bu çizgilerin her biri, bir notaya karşılık gelmektedir. Bu çizgileri yukarıdan aşağıya doğru notalarla eşleştirirsek sıralama E, B, G, D, A, E şeklinde olacaktır. Yani gitarda en üstteki Mi teli tab sisteminde en alta yazılmakta, üstten 2. sırada olan La teli ise tab sisteminde alttan 2. Sıraya yazılmaktadır.

Artık tab sisteminde tellerin yerlerini biliyoruz. Fakat tellerin üzerinde bir de sayılar var. 0 , 2 , 9 , 5 gibi sayılar. Tab sisteminde sayılar, basmamız gereken perdelerin numaralarını ifade etmektedir. Eğer bir telin üzerinde 0 yazıyorsa, bu o telde hiç bir perdeye basmadan tele boş vuruş yapacağımız anlamına gelmektedir. Bir telin üzerinde 5 yazıyorsa telde 5. perdeye basmamız gerektiği anlamındadır.

Aşağıda tab sisteminin ana şeması verilmektedir. Tab sisteminde tel dizilişleri şekildeki gibidir.

 

e|——————————-1. Tel—–|

B|————————-2. Tel———–|

G|——————-3. Tel—————–|

D|————-4. Tel———————–|

A|——-5. Tel—————————–|

E|-6. Tel———————————–/

 

Bir örnek yapalım.

           E————————————————————————-

           B————————————————————————

           G————————————————————————

           D————————5———————————————–

           A—————-4—————-4———4——–3——————

           E————————————————————————-

Şekilde daha öncede söylediğimiz gibi gitarın klavyesini düşünelim görüldüğü gibi burada nota yerine rakamlar vardır. Gitarınızı alınız. İlk önce dört sayısını çalıyoruz. Dört sayısının bulunduğu çizginin baş tarafında ‘A’ harfini görüyoruz. Bu harf gitarımızın ‘La’ telini (aşağıdan yukarı doğru sayarak 5. tel)  ifade ediyor. Dört sayısı ise o telin dördüncü perdesinin çalınacağını söylüyor.

  Üçüncü sayı  ‘4’ ve ‘A’ teli üzerinde ve  4. perdeye basarak çalıyoruz.

  Dördüncü sayı yine ‘A’ teli üzerinde 4. perdeye basarak çalıyoruz.

  Tab üzerinde son sayı 3 ve ‘A’ teli üzerinde ( La teli)  3. perdeye basarak çalacağımızı ifade ediyor.

Sonraki 5 sayısı D teli( Re notası: aşağıdan yukarı doğru 4. tel) üzerinde. Yani gitarın 4. telinin 5 numaralı perdesine basarak çalıyoruz.

Tab temeli hakkında bilgi verdik. Tab ile akor okuyup yazma dersine gelelim.

Tab okuyarak akor nasıl basılır onu göreceğiz. Gördüğümüz tabların akor olup olmadığını nasıl anlayacağız? Bu sorunun cevabını da hemen verelim bir tab da, aynı sıra üstünde bulunan rakamlar onların akor olduğunu belirtir. Aşağıdaki örnekle daha iyi öğrenebiliriz.

e|———|

B|———|

G|———|

D|—-5—-|

A|—-3—-|

E|———|
Yukarıda bulunan akor kalıbında üst üste yazılmış olan tab da 3. ve 5. tele basma komutu verilmiştir.Yukarıdaki resimde nasıl basılacağı belirtilmiştir. Şimdi işi biraz daha zorlaştıralım.

Bir örnek daha inceleyelim.Bu örneği ne şekilde çalacağımızı resimde belirttik.

e|—-3—-|

B|—-0—-|

G|—-0—-|

D|—-0—-|

A|—-2—-|

E|—-3—-|

Pratik yapmayı unutmayın. Sizde artık tab sisteminin temel özelliklerini öğrendiniz. Tab ile artık akorları okuyabilirisiniz.

 

One response on “Gitar Dersleri

  1. tftytr@hotmail.com dedi ki:

    Aslinda gitar dersi gerçektende ders olarak alaabilecegin tek adres taksim sanat

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir